Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

Το Πρώτο Διεθνές Προσκοπικό Συνέδριο συγκλήθηκε στο Λονδίνο το 1918 από τις χώρες οι οποίες είχαν ήδη εισαγάγει το προσκοπικό σύστημα αγωγής (Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα και Σερβία). Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε ο Γενικός 'Eφορος Κ. Μελάς μετά από πρόταση του οποίου αποφασίστηκε η καθιέρωση περιοδικών παγκόσμιων προσκοπικών συγκεντρώσεων. Γεννιέται έτσι ο θεσμός του Τζάμπορη, ιδέα καθαρά Ελληνική.

Το 2ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο (Παρίσι 1922) στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα.
Στη μέση ο Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου Λόρδος Μπέϊντεν Πάουελ

Η πρώτη διεθνής συγκέντρωση των προσκόπων (Τζάμπορη) έλαβε χώρα δυο χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, ταυτόχρονα με το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Συνέδριο των Διοικήσεων των Προσκοπικών Οργανώσεων, το καλοκαίρι του 1920. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αντιπροσωπεύτηκε και στα δυο, στο μεν Τζάμπορη από μια Ομάδα με Αρχηγό τον Λευκαδίτη στο δε Συνέδριο από τον Κ. Μελά, ο οποίος απένειμε εξ ονόματος του «βασιλιά» των Ελλήνων τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα στον Ιδρυτή του Προσκοπισμού Μπέϊντεν Παόυελ.

Πρόσκοποι της ελληνικής αποστολής στο 1ο Τζάμπορη του Λονδίνου (1920)
αναπαριστόντας αρχαίους έφηβους της Αθήνας

Το δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Παρίσι το 1922, αποτέλεσε την Γενική Συνέλευση των Προσκοπικών οργανώσεων όλου του κόσμου και ψηφίστηκε ο καταστατικός χάρτης της Διεθνούς Προσκοπικής Οργάνωσης, την οποία ίδρυσαν 22 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία εκπροσωπήθηκε από τον τότε Γενικό έφορο Λεων. Πτέρη και τον Ησαϊα Ησαϊα.

Από τότε οι 'Eλληνες Πρόσκοποι συμμετέχουν σε όλα τα Διεθνή Συνέδρια και Τζάμπορη σε κάθε γωνιά της γης. Οι ελληνικές αντιπροσωπίες διέπρεψαν σε όλες αυτές τις προσκοπικές συγκεντρώσεις σε μερικές από τις οποίες ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερέβαινε τις 30.000 Προσκόπων και Βαθμοφόρων. Η άρτια εμφάνιση και οι προσκοπικές και αθλητικές επιδόσεις στα Τζάμπορη και η ενεργός και επιτυχής εκπροσώπηση στα Συνέδρια, κατέταξαν το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην πρώτη γραμμή του Παγκόσμιου Προσκοπισμού.