Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"Ο Προσκοπισμός σήμερα"

Από σήμερα η "Π" εγκαινιάζει μια νέα στήλη που θα δίνει το βήμα στην Προσκοπική Κίνηση της Πάτρας και της περιοχής, αλλά που δεν θα απευθύνεται στενά και μόνο στους εν ενεργεία ή παλαιούς Προσκόπους. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ολόκληρη την νεολαία.

Τι είναι όμως Προσκοπισμός; Κάποιες κατασκηνώσεις, παρελάσεις και αποκομιδή σκουπιδιών από τις παραλίες; Αναμφίβολα όχι! Για να γνωρίσουμε καλύτερα, λοιπόν, την αποστολή του, φιλοξενούμε σχετικό άρθρο του 'Eφορου Προσκόπων Περιοχής Πελοποννήσου κ. Βίκτωρα Στιβανάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκε την ιδέα μας.

Η Προσκοπική Κίνηση των Πατρών προσέφερε και προσφέρει από το 1914 κοινωνικό έργο ανυπολόγιστο. Με βασικές παιδαγωγικές μεθόδους την υπαίθρια διαβίωση, την ομαδικότητα και το παιχνίδι - έρευνα - ανίχνευση αποτέλεσε κατά καιρούς: Την μοναδική εξωσχολική οργάνωση, διέξοδο για παιδιά και νέους, χώρο αντιστασης στην διάρκεια της κατοχής, πόλο ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης και της κοινωνικής προσφοράς. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των επιφανών συμπολιτών μας υπήρξαν Πρόσκοποι με κορυφαίο παράδειγμα τον σημερινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το να ασχολείσαι όμως με νέους δημιουργεί την υποχρέωση να εκσυγχρονίζεσαι, να είσαι επίκαιρος και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις των καιρών, διατηρώντας τις βασικές πανανθρώπινες αξίες της θεοσέβειας, του αυτοσεβασμού, της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας και της παγκόσμιας συνεργασίας.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί ο Προσκοπισμός της Αχαϊας και των Πατρών ιδιαίτερα απετέλεσε την πρωτοπορία σε εθνικό επίπεδο αυτής της ουσιαστικής στροφής από το 1975 μέχρι σήμερα που αποτελεί και προσκοπισμό - πιλότο σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα - επιτεύγματα αυτής της προσκοπικής κατεύθυνσης μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:

1. Ευρεία ανταπόκριση νέων και εφήβων (15-19 ετών) που αποτελούν τις 7 Κοινότητες Ανιχνευτών της πόλης (άνω των 200 Ανιχνευτών σε σύνολο 1200 Προσκόπων) με συνεχείς κατασκηνώσεις οικολογικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

2. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (μοναδική στην Ελλάδα με πολιτιστικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο) η δημιουργία ερασιτεχνικών αθλητικών ομάδων (Πελοποννησιακό πρωτάθλημα), η εμφάνιση ερασιτεχνικού μουσικού συγκροτήματος (2η Κοινότητα), θεατρικής ομάδας (9η Κοινότητα) και η στελέχωση ομάδων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με σημαντικότερη παρουσία στην Καλαμάτα (1986), Βαρθολομιό (1988), Πύργο (1993), Πάτρα (1993) και Αίγιο (1995).

3. Η κοινωνική παρέμβαση σε επίπεδο φορέων σε ζητήματα πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες, σε προσφορά υπηρεσιών σε αναξιοπαθούντες (ιδρύματα για παιδιά και για την τρίτη ηλικία) καθώς και θέματα προστασίας περιβάλλλοντος.

4. Η διάδοση του Προσκοπισμού στις τέως Ανατολικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ουκρανία) η ανάπτυξη δεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος) και η ουσιαστική βοήθεια στις κατασκηνώσεις των Ελληνοπαίδων της τέως Σοβιετικής 'Eνωσης που πραγματοποιούνται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας.