Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997

"Φόρουμ Ανιχνευτών Πελοποννήσου"

Σε μια παιδαγωγική οργάνωση εξωσχολικής αγωγής όπως ο Προσκοπισμός, η παρακολούθηση των κοινωνικών αλλαγών και η προσαρμογή των προγραμμάτων στις σύγχρονες ανάγκες είναι μια αέναη διαδικασία.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις κατά κλάδους, μαζί με την τυποποιημένη προσκοπική εκπαίδευση αποτελούν τα μέσα με τα οποία αξιολογείται συνεχώς η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας.

Το 3ο φόρουμ (συνάντηση) Ανιχνευτών Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρσακείου (15-16 Νοεμβρίου) εντάσσεται σ'αυτά τα πλαίσια.

Οι πέντε κύριες εισηγήσεις γύρω από τις οποίες κινήθηκε το φόρουμ ήταν:

1) Πως προσαρμόζεται και με ποιά σύγχρονα μέσα μπορεί να συνειδητοποιήσουν οι έφηβοι (14-18 χρονών) τις αρχές και τις κοινωνικές αξίες και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε ώστε οι Ανιχνευτές-έφηβοι να λειτουργούν πρότυπα στους κοινωνικούς χώρους που ζουν.

2) Με ποιούς τρόπους μπορούν να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα των εφήβων σε μονιμότερους ομίλους εργασίας.

3) Ο καλύτερος προγραμματισμός των κλιμακίων (εφορεία περιοχής, περιφερειακές εφορείες, τοπικές εφορείες) ώστε να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των κοινωνικών ενεργειών.

4) Ο προσδιορισμός του τύπου της θερινής κατασκήνωσης ώστε χωρίς να χάνει τη μαγεία της επαφής με την φύση, ταυτόχρονα να επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτισμού, πνευματικής καλλιέργειας και επαφής με το κοινωνικό περιβάλλον.

5) Η επεξεργασία μιας κοινωνικής στάσης απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα των νέων (εξαρτήσεις, απομόνωση, κοινωνική αδιαφορία, επαγγελατικός προσανατολισμός).

Στο 3ο Φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 100 Ανιχνευτές - έφηβοι από την Πάτρα, Αίγιο, Πύργο, Αμαλιάδα, Καλαμάτα και Αργολίδα, που πραγματοποίησαν σημαντικές παρεμβάσεις και επεξεργάστηκαν τις βασικές εισηγήσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συναυλία από το ανιχνευτικό μουσικό συγκρότημα "Χαμηλές Πτήσεις" με επετειακά τραγούδια του Πολυτεχνείου.

Η όλη οργάνωση ήταν ευθύνη της Εφορείας Περιοχής Πελοποννήσου και συντονίσθηκε από τον 'Eφορο Κλάδου Ανιχνευτών κ. Χρήστο Τουμπανάκη.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(Σταδια 1 και 3)

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της "Μέριμνας" στο Γηροκομειό, βασική εκπαίδευση σε θέματα αρχών (Στάδιο 1) και ηγεσίας - επικοινωνίας (στάδιο 3) την οποία παρακολούθησαν 21 και 34 βαθμοφόροι αντίστοιχα από όλη την Πελοπόννησο με μεγάλη επιτυχία.

Αρχηγός της Σχολής ήταν ο εκπαιδευτής Νεστορίδης Γιώργος και εκπαιδευτής ο Μαρινόπουλος Χαράλαμπος (έφορος εκπαιδεύσεως Πελοποννήσου), ο Παπαγεωργίου Χρήστος (έφορος εκπαίδευσης Ηλείας) και ο Χαράλαμπος Πανάρετος (περιφερειακός έφορος Αχαϊας).