Καλώς Ήρθατε

Αγαπητοί Συνεργάτες

«Το όνειρο το κλάδου ήταν μια πρόκληση για διοργάνωση μιας μεγάλης δράσης η οποία συζητείτο τα δύο τελευταία χρόνια. Και το όνομα αυτής ΤΕΛΧΙΝΕΣ 2002.» .... έτσι έγραφα στην επιστολή μου στο Γενικό μας Εφορο στις 14-9-2001 όταν του ανακοίνωνα τις προθέσεις μας για αυτή τη δράση. Και ήταν έτσι τα πράγματα, τη δράση ζήταγαν οι ανιχνευτές μας μέσα από δύο συνεχή φόρουμ και ο κλάδος αποφάσισε να την κάνει πραγματικότητα. Μια δράση με χρονικό ορίζοντα έτους όπου οι Κοινότητες ήσαν συμμέτοχες στην φιλοσοφία και οργάνωση.

Δεν ήταν μόνο η ορμή του Χρήστου Τουμπανάκη, η οργανωτική μαεστρία του Κώστα Μπερζουάνη ή φιλοσοφική θεώρηση του Βίκτωρα Στιβανάκη και η τύχη να είμαι ο Εφορος Περιοχής που θα την διοργάνωνε. Ηταν ο ενθουσιασμός των βαθμοφόρων της Περιοχής, όλων των κλάδων και επιπέδων να στηρίξουν αυτή την δράση που μας ανάγκασε να κινηθούμε με σωστά βήματα για την υλοποίηση. Βήματα που περιέλαβαν τις συναντήσεις των Βαθμοφόρων , των Εφόρων, τα γράμματα στους φορείς, την καταπληκτική ιστοσελίδα του Κώστα του Δάσιου και τα άλλα.

Και μετά ... όλοι τα ξέρουμε ... ανακοινώθηκε η δράση της Γενικής Εφορείας και το όνειρο έγινε ένα γαιτανάκι του ποιός την σκέφτηκε πρώτος, ποιός είναι ο ποιό ισχυρός, είναι μέσα στον κανονισμό ή αν θα μας την απαγορεύσουν. Ηρθε και η παράκληση του Γενικού Εφόρου για την αναβολή της και αμέσως το δίλημα τι κάνουμε. Επειδή και αυτό το δίλημα πιθανά παρερμηνεύτηκε θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Εμείς είμαστε Πρόσκοποι με αρχές, αξίες και ιδανικά. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε μάθει και έχουμε δηλώσει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Γενικής Εφορείας διατηρώντας το δικαίωμα να έχουμε άποψη επ αυτών. Ετσι λοιπόν ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να στηρίξουμε την απόφασή της, άσχετα αν συμφωνούσαμε ή μας πόναγε.

Για να γίνει λοιπόν ξεκάθαρο

η Περιοχή Πελοποννήσου στηρίζει την ΕΛΠΙΔΑ 2002, θα συμμετάσχει με βαθμοφόρους, προτρέπει όλες τις κοινότητες μέσα από τις συνόδους τους να την στηρίξουν και θα προσπαθήσει όσο μπορεί για την επιτυχία της .

Και τώρα θα ακουστεί το ερώτημα και τι κάνετε τόσο καιρό γιατί δεν μιλάτε. Είναι απλό. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Ανιχνευτές μας και στην καλοκαιρινή τους μεγάλη δράση. Παρακολουθώντας την προετοιμασία της ΕΛΠΙΔΑΣ 2002 δώσαμε πίστωση χρόνου σε αυτή για να είμαστε σίγουροι ότι η δράση έχει ελπίδες, ενώ παράλληλα κρατήσαμε ζωντανή την δική μας δράση σαν εναλλακτική. Παράλληλα ενημερώναμε έκει που έπρεπε για τις ανησυχίες μας. Η στάση αυτή πιστεύω ότι είναι υπεύθυνη και σοβαρή.

Και τότε κάποιοι βιάστηκαν να αποφασίσουν για μας και να ανακοινώσουν την τύχη της δικής μας δράσης ΤΕΛΧΙΝΕΣ ότι αυτή «αναβάλεται για το 2003 και θα γίνει με την στήριξη της Γενικής Εφορείας.»

Ετσι με υποχρέωσαν σε αυτή την ανακοίνωση που έρχετε πριν την ώρα της αλλά θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Η άποψη της Περιοχής όπως αυτή βγήκε μέσα από συμβούλιο είναι:

1. Η ΕΛΠΙΔΑ έχει όπως προανέφερα την στήριξη μας αλλά με τους ρυθμούς που προχωρά η προετοιμασία φοβόμαστε ότι δεν έχει ελπίδα. Τους φόβους μας αυτούς τους έχουμε μεταφέρει και στην Γενική Εφορεία στο συμβούλιο Εφόρων Περιοχών.

2. Η φιλοσοφία της δράσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιαυτό είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να καταθέσουμε απόψεις βελτίωσης.

3. Οι ΤΕΛΧΙΝΕΣ 2002 δεν αναβάλονται για το 2003 διότι ένα όραμα δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, είναι ζωντανές έτοιμες να γίνουν όταν έρθει ή ώρα τους. Προσωρινά ή δράση αναστέλεται για το καλοκαίρι του 2002 αν και θα συνεχίζεται η προετοιμασία της. Ευχαριστούμε την Γενική Εφορεία για την πρόθεση της να την στηρίξει αλλά το στοίχημα είναι να γίνει από μας.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Ι. Καθάρειος
Έφορος Περιοχής


2001-2002 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Εφορεία Προσκόπων Περιοχής Πελοποννήσου