|
Η δημιουργία της πόλης της Πάτρας χρονολογείται την περίοδο των Μυκηναϊκών χρόνων. Είναι το αποτέλεσμα της κατάκτησης του αργοτικού συνοικισμού της Αροής από τους Αχαιούς, το 1082 π.Χ. περίπου και της συνένωσής του με άλλους δυο αγροτικούς συνοικισμούς, την Μεσάτιδα και την 'Aνθεια. Επικεφαλής των Αχαιών, οι οποίοι ήρθαν από την Λακωνία, ήταν ο Πατρέας ο οποίος δίνει και το όνομά του στην νέα πόλη. Το 280 π.Χ. η Πάτρα γίνεται μια από τις εννέα ιδρυτικές πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας και πολεμά με τους Μακεδόνες και κατόπιν με τους Ρωμαίους στους οποίους και υποδουλώνεται τελικά το 146π.Χ. Κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του Νέρωνα, ο Απόστολος Ανδρέας κηρύσσει τον Χριστιανισμό στην Πάτρα. 'Eμελλε να μαρτυρήσει, να σταυρωθεί και να θαφτεί εκεί το 68 μ.Χ. Υπό τη Ρωμαική υποταγή, η Πάτρα αναδείχτηκε σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και το 2ο μ.Χ. αιώνα βρίσκεται στο ζενίθ της ακμής της. Με την μεταφορά της Ρωμαικής πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζει και η περιόδος της παρακμής για την Πάτρα. Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής εποχής θα λεηλατηθεί από τους Γότθους (395 μ.Χ.) ενώ το 551 μ.Χ ισχυρός σεισμός σχεδόν την ισοπεδώνει. Η Πάτρα ακμάζει οικονομικά πάλι τον 9ο μ.Χ. αιώνα κυρίως μέσα από την παραγωγή μεταξιού. Το 1460 πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Στις 21 Μαρτίου 1821, από τις πρωτοπόρους πόλεις της επανάστασης, κυρήσσει τον Απελευθερωτικό Αγώνα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η Πάτρα απελεύθερώνεται τελικά στις 7 Οκτωβρίου 1828 και παραδίνεται στον Γάλλο στρατηγό Μαιζών ο οποίος την ενώνει με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην συνέχεια, επί Καποδίστρια θα χτιστεί η σύγχρονη πόλη, πάνω στο χώρο της αρχαίας.
Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Ο πληθησμός της φτάνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες κατοίκους περίπου. Γεωγραφικά, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και αποτελεί την πύλη της χώρας προς την Δύση. Το λιμάνι της, υποδέχεται καθημερινά εκαντοντάδες -και τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες- τουρίστες από την Ιταλία και την Ευρώπη.
Το λιμάνι
Μόλις 210 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Πάτρα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της Πελοποννήσου και συνδιάζει τις ανέσεις της μεγαλουπόλης και την επαφή με το περιβάλλον. Προσφέρει δε, διέξοδο προς πολλές υπαίθριες δραστηριότητες στα μαγευτικά γειτονικά τοπία της ορεινής Αχαΐας και Ναυπακτίας αλλά και των Ιόνιων νησιών καθώς και την δυνατότητα ενασχόλησης με όλα σχεδόν τα σπορ, από σκι βουνού στα κοντινά Καλάβρυτα μέχρι Ιστιοπλοοία ανοιχτής θαλάσσης στον Πατραϊκό. Περιτριγυρισμένη από τα σημαντικά αξιοθέτα όπως Ολυμπία, Καλάβρυτα, Δελφοί, η "Νύμφη του Πατραϊκού" είναι σήμερα μια από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα, με πολύ ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. 'Eντονα χαρακτηριστικά της διαρύθμισης της πόλης, η άψογη ρυμοτομία και οι θαυμάσιοι δημόσιοι χώροι όπως πλατείες, μόλος, Kάστρο. κ.λ.π. Στα πολυάριθμα κοσμοπολίτικα καφέ, στις χαμηλών τόνων ταβερνούλες και στα μεζεδάδικα, οι κάτοικοι της Πάτρας φιλήσυχοι και χαμογελαστοί κλέβουν την καρδιά κάθε επισκέπτη. Λάτρεις της έντονης δουλειάς αλλά και της εντονότερης διασκέδασης, οι Πατρινοί και Πατρινές σίγουρα ξέρουν να ζουν.
Το Κάστρο, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο στην θέση της αρχαίας Ακρόπολης, δεσπόζει της Πάτρας. Οι γύρω από το Κάστρο περιοχές και ο λόφος έχει τελευταία διαμορφωθεί σε πάρκο, γνωστό σαν "Δασύλλιο". Πίσω από το κάστρο και γύρω από την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, απλώνεται η παλαιά πόλη, με το Αρχαίο Ωδείο (το σημαντικότερο στο είδος του στη Ελλάδα μετά το Ηρώδειο), τις 193 σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου (που συνδέουν και την παλαιά με την νεότερη πόλη), και την πλατεία Αγίου Γεωργίου (όπου κυρήχθηκε ο Απελευθερωτικός Αγώνας). Η εκκλησία του 'Aγιου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας, μια από τις σπουδαιότερες της χώρας και των Βαλκανίων στέκει μεγαλόπρεπα στην νότια είσοδο της πόλης. Δίπλα της στέκει ακόμη, η αναπαλαιωμένη βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε στα 1836-43 στην θέση που σταυρώθηκε ο Απόστολος Ανδρέας. Η εκκλησία αναπαλαιώθηκε μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους.
Η εκκλησία του πολυούχου της πόλης, Αποστόλου Ανδρέα
Το Χαμάμ της οδού Μπουκαούρη, αποτελεί το μοναδικό σε λειτουργία στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη μετά από αυτό του Παρισιού. Το Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" στην πλατεία Γεωργίου Α' στο κέντρο της πόλης, αποτελεί αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τσιλέρ το 1827. Ακόμη στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο. Τα πολλά νεοκλασσικά κτίσματα που βρίσκονται σε μεγάλη συχνότητα στην παλία πόλη αλλά και σκόρπια στο κέντρο της Πάτρας, προσελκύουν την προσοχή του επισκέπτη. Πλατείες όπως αυτή των Υψηλών Αλωνίων με τους πανύψηλους φοίνικες και το ηλιακό ρολόι, της Εθνικής Αντίστασης (ή Πλατεία 'Oλγας), των Τριών Συμμάχων στο λιμάνι με το ρολόι-κήπο αποτελούν λαμπρά δείγματα της ομορφιάς της πόλης.
Η πλατεία Τριών Συμμάχων
Η διεθνώς γνωστή οινοποιεία "ΑΧΑΪΑ-CLAUSS" βρίσκεται σ'ένα λόφο λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα και λειτουργεί από τον προηγούμενο αιώνα. Είναι δε οι εκγαταστάσεις της κτισμένες με τόση σημασία στην λεπτομέρεια, ώστε αποτελούν υπόδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Συχνά ο χώρος χρησιμοποιείται για διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρουσιάζει έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και φιλοξενεί παγκόσμιες διασημότητες των τεχνών. Τέλος, το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί παγκοσμίου φήμης γεγονός και ορόσημο της ζωής της πόλης. Διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου (κινητή γιορτή) και σ'αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πατρινοί και όχι μόνο. Τα καρναβαλικά πληρώματα ή "γκρουπ" (παρέες 150-300 ατόμων) συμμετέχουν στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θυσαυρού και στις παρελάσεις, το καθένα με τη ιδιαίτερή του αμφίεση. Πληρώματα, Σύλλογοι, Σωματία, όλοι διοργανόνουν τους καθιερωμένους "Χωρούς Μασκαρεμένων" σε διάφορα νυχτερινά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους με αποκορύφωμα την Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου και την Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς όπου όλη η πόλη παραδίνεται σ' έναν ξέφρενο χορό.
Ο Δήμος Πατρέων, επίσημος διοργανωτής του Πατρινού Καρναβαλιού επιβλέπει διακριτικά τα δρώμενα, με την Καρναβαλική Επιτροπή, η οποία φροντίζει για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει την ποιότητα των πληρωμάτων, με βαθμολογία. Αλλά και ο Δήμος παίρνει μέρος στην διασκέδαση διοργανώνοντας τα περίφημα "Μπουρμπούλια", τους χωρούς των ενηλίκων, στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων". Η Πάτρα έχει παράδοση στην εκπαίδευση. Τα περίφημα "παιδιά από την Πάτρα", όχι το μουσικό συγκρότημα αλλά οι υποψήφιοι φοιτητές της πόλης, κατατάσσονται κάθε χρόνο στην κορυφή της πανελλήνιας βαθμολογίας στις Γενικές Εξετάσεις και καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις επιτυχίας, αναλογικά με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας. Ακόμη η Πάτρα θεωρείται η πνευματική πατρίδα του θεάτρου σκιών, η πόλη όπου ο Καραγκιόζης έγινε πραγματικά Ελληνικός. Ο αδιαμφισβήτητος καραγκιοζοπαίχτης όλων των εποχών υπήρξε ο Δημήτριος Σαρδούνης ή "Μίμαρος" ο οποίος ήταν και ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Καραγκιόζης, ο Πατρινός
Αλλά και στο ρεμπέτικο τραγούδι έχει λαμπρή ιστορία η Πάτρα. Πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε η πόλη που δημιούργησε και καλλιέργησε το είδος της μουσικής. Τέλος η Πάτρα έχει μακρά παράδοση στον Προσκοπισμό. Από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που αγκάλιασε το προσκοπικό ιδεώδες, αριθμεί σήμερα μερικές χιλιάδες ενεργών προσκοπικών μελών στα δέκα συστήματα που βρίσκονται στο κέντρο και τα περίχωρα της πόλης. Μεταξύ των χιλιάδων Πατρινών που έχουν υπάρξει μέλη της προσκοπικής κίησης στην συνεχή πορεία της από το 1924 μέχρι σήμερα, βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, πρώην πρόσκοπος στο Σύστημά μας (στο 2ο Σύστημα Προσκόπων), και ειδικότερα στην ενωμοτία Αγριογάτων.
|