Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

'Oταν στις 15 Οκτωβρίου του 1996, δημοσιεύσαμε στο Ίντερνετ την Πρώτη Ελληνική Προσκοπική Ιστοσελίδα με τίτλο "Δεύτερη Κοινότητα Ανιχνευτών Πάτρας", επιχειρήσαμε να διαφημίσουμε τον Ελληνικό Προσκοπισμό στην μεγαλύτερη διαρκή έκθεση στο Κόσμο.

Τότε, προσπαθώντας να πείσουμε για το πως μια κίνηση με κύρια ενασχόληση τη ζωή στο ύπαιθρο μπορεί και πρέπει να συμπνεύσει με το τόσο άψυχο αντικείμενο των δικτύων υπολογιστών αναπτύξαμε τη θέση πως "ο Προσκοπισμός, όπως κάθε υγιές κοινωνικό κύτταρο, δεν θα μπορούσε ποτέ να μείνει αδιάφορος μπροστά στο καυτό και επίκαιρο ρεύμα" και ακόμα πως "οι υπολογιστές οφείλουν να είναι εργαλείο-και-μόνο στα χέρια του ανθρώπου".

Το εγχείρημά μας πέτυχε και από τότε, με αίσθημα ικανοποίησης και αυτοδικαίωσης, έχουμε δει το παράδειγμά μας να βρίσκει εμψυχωτές από όλη την Ελλάδα. Οι ελληνικές προσκοπικές σελίδες είναι πια τόσες ώστε οι θέσεις μας εκείνες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης.

Στην Δεύτερη Κοινότητα Ανιχνευτών Πάτρας εκτιμήσαμε την ποιότητα και το αποτέλεσμα της επικοινωνίας που προσφέρει το Ιντερνετ και φέτος, σε μια προσπάθεια να προβάλλουμε τον Ελληνικό Προσκοπισμό διεξοδικότερα, αποφασίσαμε να διευρύνουμε την παρουσιά μας προβαίνοντας στην αγορά ιδιόκτητης διεύθυνσης και χώρου Ίντερνετ.

Κατασκηνώσαμε μόνιμα στην διεύθυνση proskopos.com και από εκεί παρουσιάζουμε περήφανα τον "Πρόσκοπο", μια έκδοση που επιθυμεί να συμβάλει στην προαγωγή του Ελληνικού Προσκοπισμού παγκόσμια, δίνοντας έμφαση στα υψηλά προσκοπικά ιδανικά και τη προσκοπική παράδοση του λαού μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και προσπαθούμε να τον πετύχουμε μέσα από αναφορές που τονίζουν την ιστορία, την εξέλιξη και το σημερινό πρόσωπο του Ελληνικού Προσκοπισμού.

Εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις που παρέχει το Ιντερνετ μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε άλλο ένα στόχο μας: να φέρουμε κοντά τους 'Eλληνες Πρόσκοπους απ'όλα τα μέρη αυτού του πλανήτη. Δημιουργήσαμε την "Mailing List Ελλήνων Προσκόπων", μια κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παραλήπτες 'Eλληνες Πρόσκοπους. Με μέλη από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική, η "Λίστα" μας είναι σήμερα η μόνη ελληνική προσκοπική συντροφιά στο Ιντερνετ και μεγαλώνει καθημερινά.

Αν πέρσι βοηθήσαμε να γίνει κοινή συνείδηση ο Προσκοπισμός στο Ίντερνετ, φέτος, με την εμπειρία ενός χρόνου, είμαστε σε θέση να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το πως ακριβώς μπορούμε σαν Πρόσκοποι να προάγουμε μέσα από το Ιντερνετ τις διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουμε.

Σας εκθέτουμε τις απόψεις μας:

  • Μπορούμε να επεκτείνουμε την προσφορά εξωσχολικής αγωγής και ζωής μακριά από την πόλη και σε άλλους νέους μας διαφημίζοντας το προσκοπικό παιχνίδι στο 'Ιντερνετ

  • Μπορούμε να συμβάλλουμε στην παγκόσμια ειρήνη με την προσέγγιση των λαών μέσω της γνωριμίας και σύναψης σχέσεων με πρόσκοπους άλλων κρατών που παρέχει το Ίντερνετ

  • Μπορούμε να μάθουμε στη νεολαία τη σωστή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε η ενασχόληση να μην γίνεται μονόπλευρη

  • Μπορούμε να εκμηδενήσουμε τις αποστάσεις και να βελτιστοποιήσουμε την επικοινωνία μας δουλεύοντας μαζί, από μακριά

  • Μπορούμε να βελτιώσουμε το πρόγραμμά μας επικοινωνόντας και ανταλλάσοντας ιδέες και προτάσεις με Πρόσκοπους όλου του κόσμου

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 1997
Για το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας

Κωνσταντίνος Γ. Δάσιος, Παγώνι
τ. Αρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών