Θυρεός Κοινότητας

Aνιχνευτής

To 2o Σύστημα Προσκόπων Πάτρας ιδρύθηκε το 1924 με την Ομάδα Προσκόπων η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της με δυο ενωμοτίες, τους Λέοντες και τους Αετούς. Είναι από τα πρώτα Συστήματα Προσκόπων που λειτουργούν στην Πάτρα. H απήχηση του Προσκοπισμού στους νέους της εποχής ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα στον αριθμό των ενωμοτιών να προστεθούν άλλες δύο, οι Κόρακες και οι Αγριόγατοι το 1932. Σήμερα η 2η Ομάδα αποτελείται από πέντε ενωμοτίες, με πέμπτους τους Πελαργούς που ιδρύθηκαν το 1975. Η 2η Ομάδα στεγαζόταν αρχικά στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Τζωρτζ.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως την Ενωμοτία Αγριογάτων μας είχε ιδρύσει ένας Πατρινός που σήμερα είναι γνωστός παγκοσμίως: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, ο Κωστής Στεφανόπουλος, τον οποίο το 2ο Σύστημα επισκέφτηκε πρόσφατα (6/2000) στο Προεδρικό Μέγαρο και του επέδωσε Ανακύρηξη σύμφωνα με την οποία θα είναι στο εξής ο Επίτιμος Αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πατρών.

Εκείνη την εποχή, οι Πρόσκοποι με την είσοδό τους στην ηλικία της εφηβείας (15-16 έτος της ηλικίας περίπου), αναγκαστικά απομακρύνονταν από τον Προσκοπισμό διότι ο τότε κανονισμός δεν προέβλεπε τίποτα για τις μεγαλύτερες αυτές ηλικίες. Με την Αναγέννηση του Ελληνικού Προσκοπισμού, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946 κάνουν την εμφάνισή τους οι "Ομάδες Ανιχνευτών Προσκόπων", όπως ονομάζονται αρχικά, όπου οι Πρόσκοποι μπορούν να ενταχθούν μετά το πέρας της Προσκοπικής τους πορείας.

'Eτσι, το 1946 ιδρύεται και στην Πάτρα η 2η "Κοινότητα Ανιχνευτών" Πάτρας (όπως θα μετονομαστούν αργότερα οι Ομάδες Ανιχνευτών Προσκόπων), από Προσκόπους της 2ης Ομάδας Προσκόπων.

Στις δεκαετίες '50, '60, η πολυάριθμη 2η Κοινότητα αποτελεί ενεργό μέρος των προσκοπικών δρώμενων με πρότυπες-για-την-εποχή δράσεις όπως κατασκηνώσεις στο εξωτερικό, συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς Προσκοπικές διοργανώσεις (αθλητικοί αγώνες, παγκόσμια τζάμπορη, κ.λ.π.). Οι λεπτομέρειες από τις δράσεις και τη ζωή της 2ης Κοινότητας μέσα στη πολυετή της παρουσία δύσκολα μπορούν να καταγραφούν. Βρίσκονται χαραγμένες αναμνήσεις στο νου όλων των νέων που την αποτέλεσαν κατά καιρούς.

 

Προσκοπικά βαφτίσια στον αέρα σε εκδρομή της 2ης Κοινότητας στην Καλόγρια

 

Μετά από διάφορες ανακατατάξεις στη μορφή του Ανιχνευτισμού με το πέρασμα των χρόνων, η 28η Κατασκήνωση τον Αύγουστο του 1985 στο Βοϊδομάτη, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νεότερης ιστορικής περιόδου για την 2η Κοινότητα.

Εκείνη τη χρονιά οι Ανιχνευτές της βραβεύονται για την παρουσίαση σε ειδική τελετή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με θέμα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta, τις οποίες οι Ανιχνευτές συναντούν και παρατηρούν κάθε βράδυ στην παραλία της Ελαίας (επαρχίας Τριφυλλίας, νομού Ηλείας) όπου βρίσκονται σαν βοηθοί στην κατασκήνωση της 2ης Ομάδας κατά δεκάδες πολύ πριν ασχοληθούν με αυτές οι οικολογικές οργανώσεις. Τους απονέμεται γι'αυτό το λόγο η πρώτη πανελλήνια Προσκοπική διάκριση για την Προστασία Περιβάλλοντος.

 

Η Ιστορική 2η Κοινότητα του 1985 στην κοπή της πίτας του Συστήματος.

 

Στην ίδια κατασκήνωση, οι Ανιχνευτές της 2ης Κοινότητας, με δική τους πρωτοβουλία αναλαμβάνουν την κατάσβεση της πυρκαϊάς στο δάσος της Ελαίας. Αν και νύχτα, τα καταφέρνουν χωρίς να ανησυχήσουν ούτε τους κοιμισμένους Προσκόπους στην κατασκήνωση ούτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την πράξη τους τιμούνται με το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων του Σ.Ε.Π.

Από εκείνο το καλοκαίρι αρχίζει ουσιαστικά η περίοδος ιδιαίτερης ακμής της 2ης Κοινότητας και μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει και επανειλλημένα βραβευτεί για την Κοινωνική της Προσφορά όπως η παροχή βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, του Πύργου και πρόσφατα του Αιγίου, για την συμβολή της στην Προστασία του Περιβάλλοντος (όπως η έρευνα για τη προστατευόμενη ένυδρη βύδρα) και για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας (όπως η καταγραφή των λαογραφικών και πολιτισμικών στοιχείων του Ζαγορίου).

 

Από εκδρομή στη Λίμνη του Τσιβλού

 

Στις κατασκηνώσεις από τα Κύθηρα μέχρι την Δράμα και από τους Παξούς ως το Βοϊδομάτη που έχει πραγματοποιήσει η 2η Κοινότητα τα τελευταία χρόνια, έχει εξερευνήσει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα. Ακόμη έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει την 1η Διαβαλκανική Κατασκήνωση στο Φλαμπουράρι το 1992 με συμμετοχή Προσκόπων από την Βόρειο 'Hπειρο, κατασκηνώση στην Ρουμανία, στην Νότια Ιταλία (Καλαβρία) και το καλοκαίρι του 1999 φιλοξένησε -στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής νέων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείτε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς- την Κοινότητα Ιταλών Ανιχνευτών από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την 42η Κατασκήνωσή μας, εδώ.

 

Οι Κατασκηνώσεις των τελευταίων ετών:

  Κατασκήνωση Τοποθεσία  
  28η, 1985 Βοϊδομάτης, 'Hπειρος  
  29η, 1986 Ελαφόνησος, Κύθηρα  
  30η, 1987 Ρουμανία: Sinaia-Crisan  
  31η, 1988 Βοϊδομάτης, 'Hπειρος  
  32η, 1989 Κύθηρα  
  33η, 1990 Παξοί  
  34η, 1991 Καστανιά Καρδίτσας (Λίμνη Πλαστήρα)  
  35η, 1992 Φλαμπουράρι, 'Hπειρος (1η Διαβαλκανική Κατασκήνωση)  
  36η, 1993 Καστανιά Καρδίτσας (Λίμνη Πλαστήρα)  
  37η, 1994 Καστανιά Καρδίτσας (Λίμνη Πλαστήρα)  
  38η, 1995 Καρά-Ντερέ (Ελατιά) Δράμας  
  39η, 1996 Κύθηρα  
  40η, 1997 Κύθηρα  
41η, 1998 Καλαβρία, Νότιος Ιταλία
42η, 1999 Κύθηρα (Φιλοξενία Ελληνόφωνων Ιταλών Προσκόπων της Καλαβρίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία για την Ευρώπη")
43η, 2000 Ελληνόφωνα Χωριά Καλαβρίας, Κάτω Ιταλία & Ρώμη

 

Στιγμιότυπο από τυπικά υπόσχεσης σε Κατασκήνωση στην Καστανιά

Στην πορεία της μέσα στα χρόνια, η Κοινότητα έχει πλουτίσει τα εφηβικά χρόνια εκατοντάδων νέων με εμπειρίες, συγκινήσεις, παιδεία, γνώσεις, γέλιο και αναμνήσεις μα πάνω απ'όλα με Προσκοπικό Πνεύμα και Αρχές.

Τα παλιότερα μέλη του 2ου Συστήματος, έχουν πλέον τις δικές τους τακτές ημερομηνίες συνάντησης κάθε χρόνο στην Λέσχη μας. Οι ημερομηνίες αυτές είναι προκαθορισμένες, ώστε να τις γνωρίζουν και να τις θυμούνται όλοι. Συγκεκριμένα:

22 Φεβρουαρίου: Ημέρα Σκέψης
Τρίτη του Πάσχα: "Το αρνί"
23 Δεκεμβρίου: "Η γαλοπούλα"

 

Αναμνηστική φωτογραφία από την 38η Κατασκήνωση στο Καρά Ντερέ (Μάυρο Δάσος) στη Δράμα.

 

Υποβρύχια παρατήρηση στα Κύθηρα

  

Παράσταση Καραγκιόζη στην 39η Κατασκήνωση

 

Με δύναμη 30 Ανιχνευτών και Ανιχνευτριών, η 2η Κοινότητα Πάτρας είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα μα πάνω απ'όλα είναι μια ζεστή συντροφία.

 

Εκδρομή στη Ζαχλωρού, Σεπτέμβριος '97