25η Μαρτίου 1896, απομεσήμερο της εθνικής μας εορτής, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών, πραγματοποιείται η κήρυξη της έναρξης των "Πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων" δια στόματος Βασιλιά και γράφεται το σημαντικότερο κεφάλαιο στην νεότερη ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Κουμπερτέν, στους Αγώνες αυτούς συμμετείχε σαν γραμματέας της Πρώτης Ολυμπιακής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα.

Ο Ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού Κινήματος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1863. Γιός του διάσημου ζωγράφου Charles Louis Baron Fredy de Coubertin και της πολύ μορφωμένης για την εποχή Agathe Gabrielle de Criseney, ανέπτυξε σε μικρή ηλικία έφεση προς την κλασσική παιδεία και ειδικότερα τη θεωρία της εκπαίδευσης και τα παιδαγωγικά συστήματα. Υπήρξε εξευτελιστική προς τον πατριωτισμό του η ήττα που γνώρισε η πατρίδα του Γαλλία από τους Πρώσσους το 1871. Αποφάσισε έτσι -σε ηλικία 25 ετών- να βοηθήσει να εμπεδώσουν οι συμπατριώτες του αυτό που οι σπουδές του τον είχαν διδάξει και αυτό που παρατηρούσε, στα ταξίδια του σε άλλες χώρες, να είναι κοινή συνείδηση και να καλλιεργείται έντονα: Πως η αθλητική εξάσκηση είναι σημαντικότατος παράγοντας στην διανοητική πρόοδο και την ανάπτυξη των νέων. Παρότι η άθληση ήταν σύνηθες φαινόμενο στις γειτονικές Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, στην Γαλλία κυριαρχούσε πλήρης αδιαφορία. Με ισχυρή την πίστη στο Ολυμπιακό Ιδεώδες που μελετούσε επί χρόνια, προσπάθησε να βοηθήσει τη χώρα του προχωρώντας στην δημιουργία του Ολυμπιακού Κινήματος, ενός κινήματος που έμελε αργότερα να αγκαλίασει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την φιλελληνική δράση του, τίμησε τον βαρόνο Ντε Κουμπερτέν. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις και μια αναμνηστική πλάκα που στήθηκε στο όνομά του το 1927 στην Ολυμπία, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν έπαψε να παλεύει για τα ιδεώδη του Ολυμπισμού στις 2 Σεπτέμβρη 1937, κατά τη διάρκεια περιπάτου του στο Πάρκο Λανγκράζ της Γενέυης. Η καρδιά του αναπαύεται στην Ολυμπία, σε μνημείο στο λόφο της Ιερής Άλτης. Την λύκηθο με την καρδιά του συνόδευσε "στην Ολυμπία, που ανήκει σ'αυτόν, τον άνθρωπο που αναβίωσε την ψυχή και την συνείδησή της", στις 26 Μαρτίου του 1938, τιμητικό άγημα που αποτελείτο από Προσκόπους της 10ης Ομάδας Πατρών.

Το τιμητικό άγημα από Προσκόπους της 10ης Ομάδας Πατρών συνοδεύει τη λύκηθο με την καρδιά του βαρόνου ντε Κουμπερτέν, στην τελευταία της κατοικία, την Ολυμπία



"Το πιο σημαντικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή, όπως ακριβώς το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή δεν είναι ο θρίαμβος αλλά η προσπάθεια"
Βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν



Ιδιοκτησία ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ 1999 www.proskopos.com
Εικόνες ψηφιακά υδατογραφημένες